Maseczki domowe to jedne z najlepiej przyswajalnych przez skórę kosmetyków. Oczywiście nie mamy nic do zarzucenia gotowym maseczkom z drogerii i same też je używamy, ale w okresie wiosenno-letnim warto sięgnąć po dobrodziejstwa natury.
Szara, zmęczona cera może być objawem braku nawilżania. Warto zatem cały rok nie tylko pić regularnie wodę, ale również stosować kremy nawilżające. Na rynku dostępne są kremy nawilżające nie tylko do cery odwodnionej czy suchej, ale także do cery mieszanej i tłustej.
Zanim nałożymy na twarz maseczkę, warto zrobić peeling. O domowych peelingach pisałyśmy tutaj: Domowe sposoby na pozbycie się zmęczonej cery – cz.1: peeling
Bardzo istotne jest to, aby do przygotowania maseczki wykorzystać świeże owoce i warzywa. Nigdy nie używajmy produktów, których byśmy już nie zjadły, które mają nadgniłe części lub zmieniły kolor. Natomiast do rozdrabniania nie powinno się używać metalowych łyżek, tarek czy miseczek, a wyłącznie plastikowe, drewniane lub szklane.
Dla cery suchej i odwodnionej polecane będą maseczki z awokado czy marchwi (mają działanie nawilżające i odżywiające). Dla cery tłustej natomiast z ogórka (działa wybielająco i łagodząco), pomidora (zawiera dużo witamin i kwas salicylowy) czy porzeczek (mają działanie ściągające). Cerze naczyniowej sprzyjają truskawki (działają odżywczo i wygładzająco).
Przepisy na domowe maseczki – zmęczona cera
Maseczka z awokado nr 1
Małe, dojrzałe awokado (lub pół dużego) należy zmiksować na jednolitą masę z 2 łyżkami naturalnego jogurtu. Warto dodać również 2-3 krople witaminy A. Nakładamy na twarz i zmywamy letnią wodą po 20 min.
Maseczka z awokado nr 2
Małe, dojrzałe awokado (lub pół dużego) należy zmiksować na jednolitą masę żółtkiem jaja. Nakładamy na twarz i zmywamy letnią wodą po 20 min.
Maseczka z marchwi nr 1
Marchew w miarę możliwości najlepiej kupić ze sprawdzonego lub ekologicznego źródła. Warzywo ucieramy na tarce, dodajemy odrobinę oliwy, gęsty jogurt i kilka kropli soku z cytryny. Papkę można w razie konieczności zagęścić mąką ziemniaczaną. Nakładamy na twarz i zmywamy letnią wodą po 20 min.
Maseczka z marchwi nr 2
Łyżkę świeżych drożdży rozrabiamy z łyżką mleka. Następnie dodajemy startą marchew skropioną lekko oliwą. Nakładamy na twarz i zmywamy letnią wodą po 20 min.
Maseczka z banana
Pół dużego banana zmiksować z żółtkiem i łyżeczką płynnego miodu. Nałożyć na twarz na 20 min., a następnie zmyć letnią wodą.
Maseczka z ziemniaka
Ugotować ziemniak w łupinie, po obraniu rozgnieść go, zmieszać z odrobiną mleka lub jogurtu naturalnego i jednym żółtkiem. Nałożyć na twarz i pozostawić na 20 min.
Maseczka z płatków owsianych
3 łyżki płatków owsianych zalać 3 łyżkami wrzącej wody, przykryć i odstawić w do ostygnięcia. Napęczniałe płatki należy wymieszać z łyżką płynnego miodu. Nałożyć na twarz na 20 min., a następnie zmyć letnią wodą.
Maseczka z winogron i siemienia lnianego
Kilka obranych ze skórki winogron należy rozgnieść, a następnie dodać do nich łyżeczkę rozgotowanego siemienia lnianego. Nałożyć na twarz i pozostawić na 20 min.
Maseczka z ogórka
Najprostsza maseczka na świecie, to po prostu obłożenie twarzy grubo obranymi łupinami ogórka. Pozostawiamy je na 20 minut, a następnie przecieramy twarz tonikiem lub płynem micelarnym.
Maseczka z ogórka, jabłka i mięty
Ogórek oraz jabłko należy obrać ze skóry, a następnie drobno pokroić. Następnie należy dodać łyżeczkę soku cytrynowego i garść świeżych liści i całość zmiksować. Papkę nakładamy na twarz i zmywamy po ok. 20 minutach letnią wodą.
Maseczka z ogórka i jogurtu naturalnego
Ogórek należy utrzeć wraz ze skórką na tarce, dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego i zagęścić mąką ziemniaczaną. Papkę nakładamy na twarz i zmywamy po ok. 20 minutach letnią wodą.
Maseczka z pomidora
Przecieramy pomidora przez sitko i zagęszczamy przecier mąką ziemniaczaną. Papkę nakładamy na twarz i zmywamy po ok. 20 minutach letnią wodą. Można również same plastry pomidora położyć na buzię.
Ważne! Nie powinno się stosować pomidora na cerę wrażliwą lub z rozszerzonymi naczynkami.
Maseczka z porzeczek
Dużą garść porzeczek rozgniatamy na miazgę, dodajemy łyżkę miodu i aplikujemy na buzię. Po ok. 20 minutach zmywamy letnią wodą.
Maseczka z truskawek
Dużą garść truskawek przecieramy przez sito i taką papkę kładziemy na twarz. Po ok. 20 minutach zmywamy letnią wodą.
Poza nałożeniem wybranej maseczki na twarz, pamiętajmy także o naszych szyjach (Szyja. Co zrobić by nie zdradzała naszego wieku?) i dekoltach. Omijajmy natomiast okolice oczu, które są bardzo wrażliwe i niektóre owoce lub warzywa mogą spowodować podrażnienia. Przyrządzoną maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę pędzelkiem lub szpatułką. Możemy również wcześniej przygotować gazę, w której wytniemy otwory na oczy i nos. Na gazę nakładamy naszą papkę, a samą gazę bezpośrednio na buzię, szyję i dekolt. Włączamy ulubioną muzykę, kładziemy się na sofie i relaksujemy. Po zmyciu maseczki można twarz przemyć tonikiem lub bezpośrednio nałożyć krem nawilżający.
Dodaj komentarz