Jesteś tym co jesz – to zdanie słyszał chociaż raz chyba każdy. Próbowałyśmy dotrzeć do tego, kto pierwszy je powiedział, ale nie ma tutaj zgodności. Jedni historycy twierdzą, że był to Lukrecjusz – rzymski filozof i poeta (50 roku p.n.e), inni natomiast wskazują, że był to Hipokrates, grecki uczony w zakresie medycyny i filozofii (450 r p.n.e). Niezależnie od tego – jest w tym wiele prawdy.
Aby nasza cera była promienna i nawilżona, w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się warzywa i owoce, pestki dyni, słonecznika czy orzeszki, a także 2-3 razy w tygodniu ryby.
Promienną cerę wspierają witamy rozpuszczalne w wodzie, na przykład witamina C. Dotlenia ona komórki skóry i wzmacnia naczynia krwionośne. Znajdziemy ją jarzynach zielonych i czerwonych, kwaśnych owocach (porzeczka, agrest, truskawki, maliny), kiwi, młode ziemniaki. Ponadto witamina ta jest niezbędna kościom, zębom i dziąsłom.
Witamina E, która współdziała z witaminą C, zapobiega starzeniu i ma wpływ na kolagen. Dostarczymy ją jedząc np. awokado, orzechy włoskie i laskowe, migdały, kiełki, pestki dyni i słonecznika.. To przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki, odpowiedzialne za niszczenie komórek, nie tylko skóry. Witamina E jest również określana witaminą płodności.
Witaminy z grupy B łagodzą podrażnienia i nawilżają skórę, a także zapobiegają jej przetłuszczaniu i pojawianiu się zaskórników. Witamina B2, która znajduje się m.in. w wątróbce, drożdżach piwnych, serach żółtych, jajach i szpinaku ma wpływ na pękanie warg i wypadanie włosów.
Witamina B3 (inaczej PP) chroni i regeneruje skórę, pozwala lepiej oddychać komórkom. Również występuje w wątróbce, drożdżach piwnych, a także w orzeszkach ziemnych i w tuńczyku.
Witamina B5, inaczej – kwas pantotenowy, określana jest czasem jako witamina skóry, włosów i paznokci. Ma wpływ na łojotok, łamliwość paznokci i wypadanie włosów. Dostarczymy ją spożywając: podroby, żółtka jaj, orzeszki arachidowe, kakao, mleko, ziemniaki, pomidory czy kapustę.
Witamina B6 utrzymuje równowagę wodno-lipidową skóry. Niedobór witaminy B6 doprowadza do zmian zapalnych skóry i błony śluzowej jamy ustnej. Występuje m.in. w: podrobach, rybach, kapuście, ziemniakach, bananach, mięsie, mleku i zielonych jarzynach.
Witamina A, opóźnia proces starzenia się skóry (jest przeciwutleniaczem), chroni błony komórkowe, wspomaga funkcjonowanie tkanki nabłonkowej. Jest bardzo ważna dla dobrego stanu skóry, włosów, paznokci, wzroku i kości, a także odporności na infekcje.
Beta-karoten to prowitamina A, która przekształca się w witaminę A dopiero w organizmie ludzkim. Występuje owocach i warzywach, np. w marchwi, suszonych morelach, szpinaku, brzoskwiniach, pomarańczach, czerwonej papryce i brokułach. Natomiast witamina A jest natomiast obecna tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego – w wątróbce i jajkach.
W naszej diecie nie powinno też zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewnią sprężystość komórek skóry oraz odpowiednie nawilżenie. Silne przesuszenie skóry może często jest wynikiem ich niedoborów w naszej diecie. Nienasyconych kwasy tłuszczowe są źródłem energii oraz budulcem i nośnikiem wielu ważnych dla naszego organizmu witamin. Występują w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, pestkach dyni i słonecznika, orzechach oraz tłustych rybach morskich takich jak: halibut, łosoś, makrela czy śledź.
Oprócz witamin powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi również minerały i pierwiastki śladowe.
Cynk – przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia skóry. Ponadto jest skuteczny w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego, poparzeń, wyprysków, łuszczycy. Wzmacnia włosy i paznokcie. Znajdziemy go m.in. w wątrobie cielęcej i wieprzowej, pestkach dyni, serze żółtym ementaler, kaszy gryczanej, migdałach czy czekoladzie.
Jod – jego brak objawia się szorstką skórą, która ma skłonności do łuszczenia się. Jego głównym źródłem są ryby morskie.
Likopen – jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, czyli związków, które neutralizują wolne rodniki. W warzywach i owocach w których występuje. Likopen jest barwnikiem obecnym w czerwonych roślinach – pomidorach, arbuzach, czerwonych grejpfrutach i owocach dzikiej róży. Badania wykazały, że likopen jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w przetworach jak np. soki, koncentraty, ketchup czy sosy pomidorowe.
Selen – bierze udział w produkcji przeciwutleniaczy, które chronią przed uszkodzeniami błony komórkowe i krwinki czerwone. Znajdziemy go m.in. w drożdżach piwnych, rybach morskich, kukurydzy, orzechach oraz produktach zbożowych.
Żelazo – to jeden ze składników mineralnych, którego nie może zabraknąć w diecie, ponieważ bez niego organizm nie będzie prawidłowo funkcjonować. Jego niedobór jest odpowiedzialny m.in. za anemię. Objawami niedoboru są m.in.: widoczne wygładzenie języka, blada skóra, pękające kąciki ust, łamliwe paznokcie i włosy. Żelazo występuje w większości zielonych i czerwonych warzyw, jego najlepszym naturalnym źródłem jest wątróbka.
Zasadniczo w wielu wymienionych warzywach, owocach czy też pestkach słonecznika i dyni, występuje większość witamin i pierwiastków, które są niezbędne dla zdrowego wyglądu naszej skóry. Zatem skomponowanie sobie jadłospisu, który będzie je uwzględniał nie zabierze Wam dużo czasu, a efekt po kilku tygodniach na pewno będzie widoczny.
Dodaj komentarz