Spirulina to zielono-niebieska mikroskopijna alga z gromady sinic, której pozytywne właściwości na zdrowie organizmu człowieka doceniali już Aztekowie. spirulina jest świetnym źródłem białka, odtruwa organizm i wspomaga leczenie trądziku.
Spirulina występuje naturalnie w jeziorach Czad w Afryce oraz Texcoco w Meksyku. Sztuczne hodowle zaczęto zakładać na przełomie lat 60. i 70. XX w. Natomiast spirulina jest hodowana w różnych rejonach świata, w których jest najbardziej jej sprzyjający klimat: Azja (Chiny, Tajwan, Japonia, Indie), Ameryka Północna (Hawaje), Ameryka Południowa (Meksyk), a także Afryka (rejon Czadu).
Z niebiesko-zielonych alg przed wiekami smażono pożywne placki, dzisiaj natomiast spirulina jest zaliczana do produktów określanych mianem superfoods, czyli super żywności. Obecnie na rynku można dostępna jest spirulina w proszku i spirulina w tabletkach. Proszek ze spiruliny stosuje się do produkcji kosmetyków.
Spirulina właściwości
Spirulina jest najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka (18 aminokwasów – 8 egzogennych i 10 endogennych). Wysokowartościowe białko stanowi 60-70% masy spiruliny, dzięki czemu alga ta jest zwana zielonym mięsem. Jego udział w spirulinie jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie.
W skład spiruliny wchodzą też beta-karoten, kwas foliowy, kwasu gamma-linolenowego (GLA, sprzężony kwas linolowy CLA, bioflawonoidy, żelazo, mangan, cynk, miedź i selen. Spirulina jest źródłem witamin A, C, D, E, K i z grupy B.
Kwas GLA
Spirulina charakteryzuje się wyjątkowo wysokim stężeniem bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA). Kwas GLA bierze udział w biosyntezie substancji, które działają przeciwzapalnie, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, obniżają ciśnienie krwi, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, wzmagają aktywność układu immunologicznego, a także zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych.
Witamina A
Witamina A opóźnia proces starzenia się skóry (jest przeciwutleniaczem), chroni błony komórkowe, wspomaga funkcjonowanie tkanki nabłonkowej. Jest bardzo ważna dla dobrego stanu skóry, włosów, paznokci, wzroku i kości, a także odporności na infekcje.
Beta-karoten
Beta-karoten to prowitamina A, która przekształca się w witaminę A dopiero w organizmie ludzkim. Występuje owocach i warzywach, np. w marchwi, suszonych morelach, szpinaku, brzoskwiniach, pomarańczach, czerwonej papryce i brokułach. Natomiast witamina A jest natomiast obecna tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego – w wątróbce i jajkach.
Witamina C
Witamina C – dotlenia ona komórki skóry i wzmacnia naczynia krwionośne. Znajdziemy ją jarzynach zielonych i czerwonych, kwaśnych owocach (porzeczka, agrest, truskawki, maliny), kiwi, młode ziemniaki. Ponadto witamina ta jest niezbędna kościom, zębom i dziąsłom.
Przeczytaj również:
Witamina D
Witamina D – jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i mineralizację kości. Witamina D pełni istotną funkcję w regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej ustroju.
Witamina E
Witamina E, która współdziała z witaminą C, zapobiega starzeniu i ma wpływ na kolagen. Dostarczymy ją jedząc np. awokado, orzechy włoskie i laskowe, migdały, kiełki, pestki dyni i słonecznika.. To przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki, odpowiedzialne za niszczenie komórek, nie tylko skóry. Witamina E jest również określana witaminą płodności.
Witamina K
Witamina K – pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a do najważniejszych należą udział w homeostazie wapnia i wpływ na krzepliwość krwi. Witamina K zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, jest czynnikiem zmniejszającym nadmierne, obfite krwawienia miesiączkowe.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B – łagodzą podrażnienia i nawilżają skórę, a także zapobiegają jej przetłuszczaniu i pojawianiu się zaskórników. Witamina B2, która znajduje się m.in. w wątróbce, drożdżach piwnych, serach żółtych, jajach i szpinaku ma wpływ na pękanie warg i wypadanie włosów.
Więcej o wpływie witamin, minerałów i pierwiastków śladowych o stan naszej skóry pisaliśmy w artykule:
Jak łatwo zauważyć, dzięki bogatej zawartości wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, działanie spiruliny jest globalne i może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia całego ludzkiego organizmu. Ponadto ze względu na swoje właściwości jest polecana jako uzupełnienie diety osób borykających się z anemią, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek, jak również dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej z uwagi na wysoką zawartość wysokowartościowego białka.

Spirulina działanie
Spirulina – badania kliniczne
Naukowcy z różnych stron świata prowadzili różnorodne badania dot. właściwości spiruliny. Poniżej przedstawiamy właściwości, które zostały potwierdzone badaniami klinicznymi.
Regularne spożywanie spiruliny:
- dodaje energii,
- łagodzi problemy z zatokami,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu,
- obniża poziom cholesterolu,
- przyspiesza utratę masy ciała,
- usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks).
Ponadto zdaniem naukowców spirulina może zapobiegać zachorowaniom na nowotwory. Trwają również badania nad zastosowaniem tej algi w walce z wirusem HIV.
Spirulina – naturalny filtr przeciwsłoneczny
Warto również podkreślić, że barwniki roślinne zawarte w spirulinie, tj.: fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil, chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na skórę, a tym samym znacząco opóźniają procesy starzenia. Ponadto spirulina jest wykorzystywana w produkcji kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej i wrażliwej.
Spirulina – inne właściwości
Ponadto fitocyjanina, czyli niebieski barwnik występujący w spirulinie, ma właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Spirulina może przyczynić się do detoksykacji organizmu u osób palących, nadużywających alkoholu i często przyjmujących leki. Algi są również dobrym remedium na trądzik, a regularne przyjmowanie spiruliny ma spowalniać procesy starzenia.
Spirulina – przeciwwskazania
Spirulina nie powinna być przyjmowana przez osoby chorujące na fenyloketonurię, z uwagi na nieprawidłową przemianę fenyloalaniny wchodzącej w skład algi. Natomiast z uwagi na fakt, że spirulina jest bogata w witaminę K, nie powinny po nią sięgać osoby zażywające leki związane z regulacją krzepliwości krwi.
Ponadto nie poleca się podawania spiruliny dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Mimo że spirulina jest suplementem diety i jest dostępna bez recepty, zaleca się jej stosowanie skonsultować z lekarzem.
Dodaj komentarz