Obok popularnych już w Polsce jagód goi i acai pojawił się owoc camu camu. Jest to kolejna roślina, która zaliczana jest do tzw. superfoods. Czym jest camu camu i jakie są jego właściwości?
camu camu – źródło witaminy C
Camu camu jest krzewem, osiągającym wysokość od 1 do 3 metrów, występującym w amazońskich lasach deszczowych na terenie Brazylii. Owoce camu camu przypominają jagody. Z zewnątrz mają kolor od czerwonego do purpurowego, wewnątrz są lekko żółtawe. Z uwagi na wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz cytrynowego, są bardzo kwaśne i co do zasady nie nadają się do bezpośredniego zjedzenia.
Camu camu zaczęło cieszyć się dużą popularnością z uwagi na bardzo wysoką zawartość witaminy C. Jej ilość szacowana jest na ok. 9 do nawet 50g na kilogram masy świeżego produktu. Dla porównania pomarańcze zawierają jej ok. 50 razy mniej.
camu camu – bogactwo minerałów
Jagody camu camu są także bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz polifenoli, dzięki którym mają działanie antyoksydacyjnym. Camu camu to także dobre źródło wybranych składników mineralnych oraz witamin, m.in.: potasu, wapnia, cynku, magnezu, manganu, miedzi oraz witaminy A.
camu camu właściwości
Camu camu to świetna propozycja dla osób, którzy nie chcą przyjmować syntetycznej witaminy C. Witamina C nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale jest również jest silnym przeciwutleniaczem – zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia, bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran, wpływa pozytywnie na układ nerwowy, wspomaga funkcjonowanie kości, skóry, dziąseł i zębów, uszczelnia naczynia krwionośne, a także obniża poziomu cukru we krwi na czczo u chorych na cukrzycę.
Z kolei witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie w półmroku. Ponadto karotenoidy chronią też siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ich niedobór w diecie może być jednym z czynników ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Z tego też powodu warto sięgać po jagody camu camu.
Jagody camu camu te są również bogate we flawonidy i witaminę B3, która świetnie działa na komórki produkujące melaninę – przez co chronią skórę przed przebarwieniami.
witamina C działanie na skórę
Jak wykazują badania witamina C, w którą bogate są jagody camu camu, słusznie nazywana jest witaminą młodości, bowiem:
- poprawia elastyczność skóry, spłyca drobne zmarszczki,
- stymuluję syntezę kolagenu,
- hamuję aktywność enzymu, który rozkłada kolagen i elastynę,
- delikatnie złuszcza naskórek przez co rozjaśnia skórę,
- stymuluję syntezę ceramidów w skórze,
- wspomaga gojenie się oparzeń słonecznych i innych
- wspomaga ochronę przed promieniowaniem UV,
- poprawia mikrocyrkulację skóry, zmniejszając jej zaczerwienienie,
- rozjaśnia skórę hamując produkcję melaniny
- wspomaga pielęgnację cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym.
camu camu zastosowanie
Jagody camu camu są wykorzystywane do produkcji soków, proszku i zagęszczonej pulpy. Znajdują zastosowanie do przygotowania jogurtów czy napoi izotonicznych. Camu camu w proszku polecane jest jako dodatek do soków, lodów, sałatek, jogurtów i innych deserów.
Owoce camu camu można znaleźć w składach w kremów, balsamów, a nawet peelingów. My jednak polecamy je jeść w naturalnej formie.
Regularne spożywanie jagód camu camu i/lub stosowanie kosmetyków na ich bazie może pozytywnie wpłynąć na niewielkie zmarszczki, a także ochronić buzię przed negatywnym promieniowaniem UV i tym samym zapobiec powstawaniu przebarwień.
Dodaj komentarz