Hydrobalans Vital odejmie kilka lat!

Wiecznej młodości niestety nikt nam nie może podarować, co jednak nie oznacza, że nie możemy choć na chwilę odwrócić biegu czasu. Hydrobalans Vital świetnie sprawdzi się w roli pomocnika. Przekonaj się, jak łatwo można odjąć sobie kilka lat!

odmładzanie skóry twarzy
aesthetic.com.pl

Proces starzenia nierozerwalnie wiąże się z utratą sprężystości skóry, jej suchością i pojawiającymi się na niej zmarszczkami. Są jednak na to proste sposoby, takie jak Hydrobalans Vital.

Hydrobalans Vital to zabieg bliźniaczo podobny do mezoterapii, jednak używane do zabiegu preparaty zawierają większe stężenie kwasu hialuronowego. Ponadto poprawiają one uwodnienie tkanek miękkich i pobudzają produkcję nowego kolagenu, w efekcie czego skóra jest nawodniona i odzyskuje młodzieńczy, naturalny blask. Rezultaty kuracji również utrzymują się zdecydowanie dłużej – nawet do 12 miesięcy. Zabieg nie tylko silnie nawilża skórę, ale także ją ujędrnia, zapewniając efekt liftingu.

Do wyboru mamy dwa produkty rodziny Hydrobalans: Restylane Vital i Restylane Vital Light. Restylane Vital używany jest przy rewitalizacji skóry normalnej, dojrzałej, z wyraźnymi zmarszczkami i nierównym kolorytem skóry. Z kolei Restylane Vital Light skierowany jest do osób o młodszej skórze, bez wyraźnych oznak fotouszkodzenia. Ze względu na swój delikatniejszy charakter, idealnie sprawdza się przy rewitalizacji obszarów, które jako pierwsze zdradzają wiek: szyi, dekoltu i dłoni. Preparaty odmłodzą także okolice oczu, ust, skórę brzucha, piersi czy ramion.

Hydrobalans Vital odmładzanie dłoni
www.kirey.pl

Zabieg zapewnia spektakularne efekty: ujędrnia i rewitalizuje skórę, dzięki czemu wygląda ona zdrowo i świeżo. Dodatkowo, stosowany preparat przywraca odpowiedni poziom nawilżenia skóry, co widoczne jest niemalże natychmiast po zabiegu. Jakich rezultatów możesz się finalnie spodziewać? Bardziej gładkiej i elastycznej skóry, o wyrównanym kolorycie i promiennym wyglądzie.

Ta nowoczesna koncepcja rewitalizacji skóry odznacza się niezwykłą skutecznością i bezpieczeństwem, a także dużą trwałością rezultatów (do 12 miesięcy). Preparat wprowadzany jest w skórę cienką igłą lub kaniulą, a bezbolesność zapewnia krem znieczulający podany na życzenie pacjenta. Zabieg trwa jedynie 10-30 minut.

Powtarzalność zabiegu zależy od indywidualnych predyspozycji, jednak zwykle rekomenduje się serię 3 zabiegów w odstępach kilkutygodniowych. Cały cykl można powtarzać co 4-6 miesięcy. Po zabiegu mogą wystąpić siniaki oraz obrzęk, lecz jest to stan przejściowy.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Bez wstydu – zabiegi pociążowe

Narodziny dziecka to niesamowite szczęście, ale jak mówi stare przysłowie „nie ma róży bez kolców”. Poza nieprzespanymi nocami, przemęczeniem, dla wielu mam problematyczne są również rozstępy, powrót do wagi sprzed okresu ciąży czy też problem z obkurczeniem skóry na brzuchu. Natomiast niezmiernie rzadko otwarcie porusza się problemy związane z intymnymi strefami ciała: z kroczem i pochwą, które przy narodzinach maluszka, są narażone na zmiany.

zabiegi pociążowe okolic intymnych
www.medestetis.pl

Zmiany takie mogą negatywnie wpływać nie tylko na psychikę kobiety, ale także na jej życie seksualne, co z kolei może dodatkowo niekorzystnie oddziaływać na jej samopoczucie i relacje z mężem czy partnerem.

Zabiegi pociążowe, z działu ginekologii estetycznej, pozwalają na zmniejszenie takich zmian lub doprowadzenie do stanu sprzed przebytej ciąży. Nieinwazyjne zabiegi są bezpieczną alternatywą dla operacji chirurgicznych. Zdecydowana większość usług ginekologii estetycznej to działania o charakterze rekonstrukcyjnym.

Perineoplastyka

Zabieg ten polega na odbudowie, odmłodzeniu i odnowieniu struktur krocza, a wykonywany jest za pomocą lasera. Krocze często ulega uszkodzeniu na skutek przebytych porodów, urazów fizycznych, a także procesów starzenia się. Perineoplastyka pozwala na redukcję deformacji warg sromowych oraz przywrócenie im odpowiedniego kształtu i wielkości.

Poprzez laseroterapię okolicy krocza dochodzi do pobudzania wytwarzania nowego kolagenu i elastyny, w efekcie następuje ujędrnienie i napięcie struktury skóry oraz zmniejszenie rozstępów okolicy sromu i krocza. Dodatkowo poprawie ulega również koloryt skóry w okolicy zabiegowej.

Perineoplastykę zaleca się nie tylko kobietom, które chcą poprawić swój wygląd, ale także tym, które odczuwają fizyczny dyskomfort towarzyszący tego typu zmianom.

Obkurczanie ściany pochwy

Zabieg ten polega na poprawieniu napięcia tkanek poprzez zwiększenie elastyczności włókien kolagenowych, dzięki czemu błona śluzowa pochwy staje się o wiele bardziej napięta i elastyczna. Laserowe obkurczanie pochwy polega na wprowadzeniu w kanał pochwy głowicy lasera, która precyzyjnie naświetla tkanki śluzówki w obszarze przedsionka pochwy, ujścia cewki moczowej, jak również wzdłuż całej średnicy kanału pochwy. Przeciętnie zabieg trwa 30 minut, a pierwsze efekty mogą pojawić się już po miesiącu.

Obkurczanie ścian pochwy to propozycja dla pań, których problemem jest nadmierna luźność pochwy, która często pojawia się po naturalnym porodzie (lub po okresie menopauzy). Jej następstwem jest znaczne zmniejszenie lub całkowity brak satysfakcji ze współżycia seksualnego.

Lifting krocza za pomocą nici

Lifting krocza przy użyciu nici stosowany jest w przypadkach defektów kosmetycznych i funkcjonalnych związanych ze zbyt szerokim wejściem do pochwy. Zmiany najczęściej związane są z naturalnym porodem oraz nacięciem i szyciem krocza.

Jest to mało inwazyjny zabieg. Nici stosowane są w celu zwężania wejścia do pochwy oraz liftingu tkanek krocza. Efekt liftingu okolic krocza i sromu uzyskuje się dzięki pobudzeniu syntezy białek tkankowych i wytworzeniu wzdłuż nici kolumn z włókien kolagenu i elastyny, które zapewniają właściwe napięcie tkanki do kilku lat po wchłonięciu nici.

Zabieg taki jest propozycją dla kobiet, które doświadczają konsekwencji zmniejszenia napięcia mięśni krocza i luźnego wejścia do pochwy.

Labioplastyka

Labioplastyka to zabieg wykonywany u kobiet, które mają zbyt duże lub niesymetryczne wargi sromowe. Defekty te nie tylko bywają nieestetyczne i negatywnie wpływają na samoocenę , ale mogą być przyczyną dolegliwości związanych z codziennym funkcjonowaniem, aktywnością seksualną, również uprawianiem niektórych sportów np. jazda konna, jazda na rowerze.

Deformacja warg sromowych może być wynikiem uwarunkowań genetycznych, uszkodzeń powstałych na skutek porodów naturalnych, jak również mogą być związane z naturalnym, procesem starzenia się tej okolicy ciała.

Zabieg labioplastyki polega na zmniejszeniu i modelowaniu warg sromowych większych lub mniejszych poprzez cięcie chirurgiczne lub przy użyciu lasera. Co do zasady preferowana jest metoda laserowa z uwagi na fakt, że dodatkowo następuje koagulacja tkanki minimalizując utratę krwi, a zabieg staje się mniej inwazyjny.

Liposukcja wzgórka łonowego

Liposukcja polega ona na odsysaniu tłuszczu z problematycznej partii ciała. Odsysanie tłuszczu ze wzgórka łonowego przeprowadzane jest według standardowej procedury – w uproszczeniu lekarz wbija igłę pod skórę, która odsysa tłuszcz. Po zabiegu pozostają kilkumilimetrowe ślady, które szybko się goją, nie pozostawiając blizn.

Zabieg liposukcji wzgórka łonowego przeznaczony jest dla kobiety nadmierną ilością tkanki tłuszczowej, po przebytych cięciach cesarskich lub innych operacjach z blizną nad spojeniem łonowym.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Olej z czarnuszki – złoto faraonów

Czarnuszka, znana też pod łacińską nazwą Nigella sativa L., jest jednoroczną rośliną kwitnącą, pochodzącą z południowo-zachodniej Azji. Jej nasiona, z uwagi na zawartość w znaczących ilościach wielu cennych aktywnych substancji, są wykorzystywane w fitoterapii, kosmetyce oraz jako przyprawa.

czarnuszka

Zdrowotne właściwości czarnuszki były wykorzystywane już w starożytnym Egipcie, a z jej dobrodziejstw korzystały podobno Nefretete i Kleopatra. Przez wiele wieków ziele czarnuszki siewnej i olej pozyskiwany z jej nasion były stosowane przez mieszkańców Azji, Środkowego Wschodu i Afryki w celach zdrowotnych.

Obecnie czarnuszka przechodzi swój renesans i wiele wskazuje na to, że słusznie. W anglojęzycznej literaturze możemy znaleźć sporo fachowych opracowań na jej temat*.

Czarnuszka znajduje zastosowanie między innymi w:

  • leczeniu chorób górnych dróg oddechowych (astma, zapalenia oskrzeli)
  • leczeniu alergii
  • onkologicznej terapii wspomagającej (głównie raka trzustki i raka jelita grubego)
  • przy problemach z układem krążenia, podniesionym cholesterolu, trójglicerydach etc.
  • przy problemach z regulacją poziomu cukru
  • przypadkach chorób nerek i wątroby
  • a także, przy stanach zapalnych, w tym w reumatyzmie.

Składniki odżywcze nasion:

  • saponiny: melantyna, hederakozyd C i hederagenina
  • melanina
  • węglowodany
  • proteiny, zawierające osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów (fenyloalaninę,
  • izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan, walinę)
  • karoten
  • witaminy B1 i B6
  • związki mineralne, w tym m.in. sole wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu i cynku.

Olej z nasion czarnuszki zwany jest „złotem faraonów” (znaleziono go w grobowcu Tutanchamona). Otrzymywany jest w procesie pierwszego tłoczenia na zimno, ma barwę brązową, gorzkawy smak i korzenny aromat.

Kosmetyczne wykorzystanie oleju z czarnuszki bazuje na wysokiej zawartości kwasu linolowego (należącego do rodziny kwasów omega-6), kwasu oleinowego (należącego do rodziny kwasów omega-9), olejku eterycznego, który nadaje olejowi charakterystyczny, korzenny zapach oraz 15 aminokwasów łącznie z 8 niezbędnymi (egzogennymi) i innych aktywnych substancji, tj. witaminy i minerały.

Olej z czarnuszki nazywany jest także eliksirem młodości, jest on bowiem naturalnym antyoksydantem – neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się skóry. Regeneruje i uelastycznia skórę dojrzałą, a także spłyca zmarszczki.

Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Przyśpiesza gojenie się ran, ma oczyszczające, przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości, dlatego sprawdza się jako środek wspomagający leczenie trądziku, łojotoku, czy atopowego zapalenia skóry.

Stosowany na skórę głowy niweluje łupież oraz łagodzi swędzenie. Ponadto wpływa na cebulki włosowe, hamuje proces nadmiernego wypadania włosów oraz pobudza wzrost włosów. Ma działanie nawilżające i regenerujące, dlatego polecany jest osobom, których włosy są łamliwe, matowe, przesuszone czy zniszczone.

Olej z czarnuszki (podobnie jak np. olej lniany) nadaje się do użycia przez około trzy miesiące od momentu wytworzenia, jego właściwości są zaś najbogatsze, gdy jest on trzymany w chłodnym miejscu w zaciemnionej butelce.

W kuchni olej z czarnuszki powinien być stosowany wyłącznie na zimno (wysoka temperatura niszczy jego prozdrowotne właściwości), jako dodatek do sałatek, sosów, zup, kasz, którym nadaje korzenny smak.

 

*

  1. Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases – Ulrich Kalus, Axel Pruss, Jaromir Bystron, Moric Jurecka, Alice Smekalova, Johannes Josef Lichius and Holger Kiesewetter, Copyright © 2003 John Wiley & Sons, Ltd.2.
  2. Dermatological effects of Nigella sativa – Salih H.M. Aljabrea, Omar M. Alaklobya, Mohammad A. Randhawa – Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery, Volume 19, Issue 2, July 2015
  3. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa­ – B. H. Ali andGerald Blunden, Phytotherapy Research, Volume 17, Issue 4, pages 299–305, April 2003

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Zamknij
Zamknij

Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera!

Wyślemy Ci najnowsze artykuły i porady.

Konkursy + unikalne materiały tylko dla Czytelników newslettera

Dziękuję, jestem już zapisana